Treść zadania
Autor: pestkaa Dodano: 21.10.2010 (21:25)
Ile litrów mleka o 2% zwartości tłuszczu,i ile litrów mleka tłustego o 3,5% zawartości tłuszczu należy zmieszać aby otrzymać 2 litry mleka o 3% zawartości tłuszczu.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Asiek313 21.10.2010 (22:16)
x - ilość litrów mleka 2% - wego
y - ilość litrów mleka 3,5% - wego
Układ równań
x + y = 2
2%x + 3,5%y = 3%(x+y)
Metodą podstawiania:
x = 2 - y
0,02 (2 - y) + 0,035y = 0,03 (2-y) +0,03 y
0,04 - 0,02y +0,035y = 0,06 - 0,03y + 0,03y
0,015y = 0,02
y = 1 1/3
x = 2/3Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
Zad.1 Dwa litry mleka ważą 2,06 kg.Jaką pojemność ma jeden karton Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: polcia1212 11.10.2010 (15:20) |
W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280 litrów mleka o zawartosci 3.2%% Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: stiwciu 16.10.2010 (00:40) |
W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280litrów mleka o zawartości 3,2%tłuszczu Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Werandka1997 18.10.2010 (16:47) |
W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280litrów mleka o zawartości 3,2%tłuszczu Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Werandka1997 18.10.2010 (17:22) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
majaa23 21.10.2010 (22:04)
mleko 2% - x
mleko 3,5 % -y
wymieszane mleko 3,0% - 2 litry
rozwiązanie: w klamerce:
0,02x+0,035y=0,03*2 litry
x+y=2 l
w klamerce:
y=2-x
0,02x+0,035(2-x)=0,03*2
w klamerce:
y=2-x
0,02x+0,070-0,035x=0,06
w klamerce:
y=2-x
-0,015x=0,06-0,07=-o,10
w klamerce:
y=2-x
x=-0,010/-0,015
w klamerce:
x=10/15=2/3
y=2-2/3=6/3-2/3=4/3
w klamerce:
x=2/3
y=4/3
odpowiedź:
mleko 2% - 2/3 litra
mleko 3,5%- 4/3 litra
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie