Treść zadania
Autor: anus1996 Dodano: 20.10.2010 (19:19)
podaj skutki niedoboru i nadmiaru białka, cukrów prostych, wielocukrów, tłuszczy, witamin i soli mineralnych w organizmie
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Dlaczego nie powinno się jeść dużo cukrów prostych? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: aleksa1113 21.4.2010 (20:01) |
Przyczyny i skutki trudnych sytuacji żywieniowych na świecie. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: SweetPati 22.4.2010 (18:38) |
Podaj przykłady białek katalitycznych,hormonalnych,transportowych. Wyjaśnij Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: paula18 28.4.2010 (16:13) |
Skutki wybuchu elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: kwiat2010 29.4.2010 (18:36) |
Napisze Referat na tem. "Jakie są skutki zażywania narkotyków?'' .... Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Ewelcia2302 11.5.2010 (17:11) |
Podobne materiały
Przydatność 75% Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.
Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda nie jest substancją odżywczą, ale jest niezbędna dla organizmów żywych. Zawartość jej znacznie się zmienia, w zależności od...
Przydatność 60% Pierwiastki -rola, źródła, skutki niedoboru
WAPŃ -składnik tkanki kostnej -przewodnictwo nerwowe -kurczliwość mięśni poprzecznie prążkowanych -krzepnięcie krwi - utrzymanie równowagi elektrolitowej -wpływa na pracę serca -przeciwobrzękowy -przeciwzapalny -przeciwalergiczny -stymuluje mechanizmy obronne -mleko i jego przetwory -warzywa liściaste -suszone owoce -fasola -ryby morskie -krzywica (dzieci)...
Przydatność 80% Witaminy -rola, źródła, skutki niedoboru
WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C) rola/źródła/niedobór WITAMINA A (retinol, beta-karoten) -współtworzenie rydopsyny (utrzymanie pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka) -metabolizm białek -niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc -wywiera...
Przydatność 65% Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru
Witamina D Związki chemiczne z grupy steroidów wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Związane są z homeostazą wapniowo – fosforanową organizmu oraz metabolizmem tkanki kostnej. cholekalcyferol (D3) – synteza skórna pod wpływem światła słonecznego lub z pożywienia pochodzenia zwierzęcego ergokalcyferol (D2) – występuje w pokarmach roślinnych i grzybach kapeluszowych...
Przydatność 75% Wpływ witaminy A na organizm, funkcje, skutki niedoboru, występowanie.
Witamina A - strażnik naszego organizmuWitamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
Natio 20.10.2010 (20:32)
Białko
Nadmierna podaż białka powoduje zaburzenia metabolizmu, czego wynikiem jest wiele chorób, nazywanych cywilizacyjnymi - m.in. miażdżyca. Zaburzeniu ulega praca silnie obciążonych organów, takich jak wątroba i nerki. Nadmiaru białek w organizmie przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby serca, nowotwory jelita grubego, alergie, choroby nerwowe i nadciśnienie tętnicze. Ponadto częściej występują zaparcia, nerwowości i kłopoty ze snem.
Niedobór
osłabienie zdolności regeneracji tkanek, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry, wczesne starzenie się (zmarszczki), obrzęki stawów, owrzodzenia w układzie pokarmowym, anemia, depresja. zaburzenia wzrostu i rozwoju. Spada masa ciała, obniża się odporność organizmu, odczuwane jest ogólne osłabienie. W skrajnych przypadkach brak białka może prowadzić do śmierci z wychudzenia i wycieńczenia organizmu
Skutki niedoboru cukrów :
- zmęczenie
- znużenie
- problemy z koncentracją
- rozdrażnienie
- senność
Ponadto brak węglowodanów w pożywieniu, powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm, ale zachodzi to koszem zniszczenia białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego, zmniejsza się masa mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu.
Nadmiar cukru we krwi prowadzi do przewlekłej choroby jaką jest cukrzyca .
tłuszcz:
Nadmiar tłuszczów odkładany jest w tkance tłuszczowej, co prowadzi do otyłości, zbiera się także w naszych tętnicach i zamyka krwiobieg a także przeszkadza w oddychaniu a brak zdrowego tłuszczu powoduje braki witamin
Nieodpowiednia ilość soli mineralnych w organizmie człowieka może prowadzić do różnych zaburzeń fizjologicznych takich jak:
* Biegunka;
* Nudności;
* Wymioty;
* Nadmierna potliwość;
* Nadmierne wydalanie;
* Zmniejszone przyjmowanie płynów.
O witaminach i solach mam problem napisać ponieważ ich raczej nie można uogólnić masz linki odnośnie soli i witamin wybierz sobie jeden przykład :)
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/mineraly.htm
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/witaminy.htm
polecam też wpisać daną witaminę czy sól w Wikipedii tam powinny być opisane dokładnie nadmiar i niedobór
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie