Treść zadania

elwira

czy więcej witaminy C jest w 5 dag truskawek, czy w 0,5 kg czereśni?

ZAWARTOŚĆ WITAMINY C W 100g
truskawki-63mg
maliny-31mg
czereśnie-5mg

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

Rozwiązania

  • owieska

    5 dag .. dlatego bo jest ich więcej ..

  • userphoto

    5 dag

  • pestka136

    Truskawki: 100 g - 63 mg
    5 g - x mg

    100x = 315 /100
    x = 3,15 mg - tyle mg witaminy C jest w 5 g truskawek

    Czereśnie: 100 g - 5 mg
    500 g - x mg
    100x = 2500 /100
    x = 25 mg - tyle witaminy C jest w 0,5 kg czereśni

    25 > 3,15 więc więcej witaminy C jest w 0,5 kg czereśni

  • userphoto

    ja tez mialem to zadanie więcej jest w truskawkach tam obok pisze że cos tam truskawki maja 63mg a czereśnie mają 5 mg w truskawkach wczoraj dostałem za taką prace domową4+ polecam moje zadanie :)

  • sonar

    TRUSKAWKI

    63 mg witaminy c / na 100g
    '
    5 dag = 50 g

    czyli trzeba pomnożyć

    63 mg * 5 = 315 mg

    W 5 dag truskawek jest 315 mg witaminy C.

    CZEREŚNIE

    5 mg witaminy C / na 100g

    0,5 kg = 50 dag = 500 g

    czyli trzeba pomnożyć

    5 * 5 mg = 25 mg

    w 0,5 kg czereśni jest 25 mg witaminy C.


    truskawki -> 315 mg witaminy C
    czereśnie -> 25 mg witaminy C

    Więcej witaminy C jest w 5 dag truskawek niż 0,5 kg czereśni

Podobne materiały

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 50% Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 6 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji