Treść zadania

Werandka1997

W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280litrów mleka o zawartości 3,2%tłuszczu i 100 litrów o zawartości 3,5 % tłuszczu.Ile procent tłuszczu zawiera mleko w zbiorniku ? wynik zaokrąglij do 0,1 %

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    280 l *3,2% + 100 l*3,5% =380 l* x
    896 + 350 = 380 x
    380 x = 1246
    x =1246 : 380=3,279%~~3,3%
    Odp.Mleko po zmieszaniu miało 3,3% tłuszczu

Rozwiązania

  • userphoto

    2

  • rob

    całość mleka po zmieszaniu 280+100=380l
    nieznany % tłuszczu w mleku zmieszanym oznaczamy jako x

    układamy równanie

    280*3,2/100 + 100*3,5/100=380*x/100
    280 litrów mleka o zawartości tłuszczu 3,2% + 100 litrów mleka o zawartości tłuszczu3,5% = 380 litrów mleka o zawartości tłuszczu x%

    896+350=380x

    1246=380x
    x=3,3

    mleko po zmieszaniu zawiera 3,3% tłuszczu

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji