Treść zadania
Autor: Werandka1997 Dodano: 18.10.2010 (16:47)
W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280litrów mleka o zawartości 3,2%tłuszczu i 100 litrów o zawartości 3,5 % tłuszczu.Ile procent tłuszczu zawiera mleko w zbiorniku ? wynik zaokrąglij do 0,1 %
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
zmieszano 2 gat.cukierkow.po 14 zl za 1kgoraz po 18zl za1kg.otrzymano Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: marunia 3.5.2010 (20:59) |
Zmieszano 600 cm³ roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm³, 40 g substancji oraz Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: gosia53 6.6.2010 (21:35) |
Zad.1 Dwa litry mleka ważą 2,06 kg.Jaką pojemność ma jeden karton Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: polcia1212 11.10.2010 (15:20) |
zmieszano 2 kg grochu z 8 kg kapusty.jaki procent stanowi groch w tej Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: natkai 11.10.2010 (19:46) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
Kinetyczna 18.10.2010 (21:24)
x = 280 l = 3,2% tłuszczu
y= 100l = 3,5% tłuszczu
tłuszcz z pierwszego mleka (280l * 3,2%) :100%= 8,96l
tłuszcz z drugiego mleka (100l * 3,5 %) : 100% = 3,5 l
całe mleko = 280l + 100l = 380 l
cały tłuszcz = 8,96l + 3,5l = 12,46 l
Jaki procent stanowi 12,46l z 380l?
(12,46 l * 100%) : 380l = 3,278947 %
3,278947 ~ 3,28 %
odp. Mleko w zbiorniku zawiera 3,28 % tłuszczu.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie