Treść zadania

XxmonisxxX

Przyjmijmy, że talerz zawiera trzy ósme litra zupy, a łyżką można nabrać 0,01 litra.

a) Ile razy trzeba podnieść łyżkę do ust, aby zjeść pełen talerz zupy ?
b) Ile łyżek wody trzeba by było wlać do trzystulitrowej wanny, aby napełnić ją do połowy ?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    3/8 litra = 0,375 litra
    0,375 : 0,01 = 37,5 razy trzeba podnieść łyżkę żeby zjeść pełen talerz zupy

    Połowa 300 l wody = 150

    150 : 0,01 = 15000 łyżek wody trzeba wlać do 300 litrowej wanny żeby ją napełnić do połowy

Rozwiązania

  • userphoto

    a) 3/8l=0,375 l

    0,375:0,01=37,5
    Odp. Około 38 razy.

    b) 1/2 z 300l=150l
    150:0,01=15000
    Odp, Należy wlać 15000 łyżek wody.

  • sonar

    zad 1
    a)
    Ilość zupy w talerzu : 3/8 l
    Pojemność łyżki 0,01 l

    Dzielę ilość zupy w talerzu przez ilość zupy jaką można nabrać łyżką

    3/8 l = 0,375

    0,375 l : 0,01 l = 37,5

    (Ponieważ nie można podnieść łyżki 0,5 raza , dlatego trzeba ja podnieść 38 razy)

    Żeby zjeść talerz zupy należy podnieść łyżkę do ust 38 razy.

    b)
    Pojemność wanny 300l
    napełnić ją mamy do połowy czyli 1/2 z 300l
    Pojemność łyżki -> 0,01 l

    1/2 * 300l = 300l/2 = 150 l

    150 l : 0,01l = 15 000

    Żeby napełnić wannę do połowy trzeba wlać do niej 15 000 łyżek wody.

Podobne materiały

Przydatność 100% Mona Lisa

Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...

Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy

Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...

Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...

Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''

Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...

Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy

praca znajduje się w załączniku

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji