Treść zadania
Autor: Konto usunięte Dodano: 14.10.2010 (16:55)
Do 2 kg zupy pomidorowej pani Krysia dodała pięć szczypt soli (każda szczypta to 0,2 g soli) i jedną łyżeczkę cukru (7 g). Jaki promil przyprawionej zupy stanowi sól, a jaki cukier? Wynik podaj z dokładnością do 0,1 promila.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Ile soli należy dosypać do 9 kg pięcioprocentowej solanki , aby otrzymać Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Siema_Eniu 29.3.2010 (18:23) |
630g wody rozpuszczono 90g soli. Oblicz stężenie procentowe roztworu. Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: czarnula17 7.4.2010 (18:00) |
pomocy na jutro mam a pani powiedziała ze bd spr ;// Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: izolek123 15.4.2010 (17:23) |
a) ile soli należy wsypać do 23 kg wody, aby otrzymać roztwór Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: iverson 18.4.2010 (19:42) |
Zadanie o soli !! Pomocy szybko proszę !! Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Rocks 19.4.2010 (17:04) |
Podobne materiały
Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy
Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...
Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka
Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...
Przydatność 55% Wykorzystanie soli
Solami nazywamy związki chemiczne wywodzące się z kwasów o wzorze ogólnym: MnRm (M - metal, R - reszta kwasowa). Sole można podzielić podobnie jak kwasy na: -sole tlenowe to pochodne kwasów tlenowych, na przykład: siarczany i azotany, -sole beztlenowe pochodzą od kwasów beztlenowych, na przykład: chlorki, siarczki i jodki, chlorki Cl- Na+ otrzymywanie sody,...
Przydatność 65% Zastosowanie soli
Sole są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. Skorupa ziemska składa się głównie z soli i tlenków. Chlorek wapnia - CaCl2. Stosowany jako środek osuszający, jako dodatek do cementów podczas robót zimowych, do matowania włókien, w lecznictwie jako środek przeciwko niedoborowi wapnia, do wytwarzania mieszanin chłodzących. Chlorek cynku - ZnCl2. Stosowany m.in do oczyszczania...
Przydatność 80% Zastosowanie soli
Sole znalazły liczne zastosowania, przede wszystkim jako nawozy sztuczne, a ponadto w budownictwie, komunikacji, w przemyśle spożywczym i wielu innych. ZASTOSOWANIE POSZCZEGÓLNYCH SOLI: AZOTANY : Niektóre azotany znalazły szerokie zastosowanie jako cenne nawozy mineralne, niektóre jako materiały wybuchowe lub ich składniki, niektóre w lecznictwie, w fotografii....
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
rob 14.10.2010 (17:16)
2 kg = 2000g 5 szczypt soli = 5*0,2=1g soli
jeśli
2000g zupy to jest 1000 promili, to
1 g soli jest x promili
x=1*1000/2000= 0,5 promila
jeśli
2000g zupy to jest 1000 promili, to
7 g cukru jest x promili
x=7*1000/2000=3,5 promila
soli w zupie jest 0,5 promila, a cukru 3,5 promila
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie